bierfiets01

De drukte in het pretpark!

De ‘drukte in de binnenstad’ staat bovenaan het klachtenlijstje van Amsterdammers. Ook toeristen wordt het te bar, de ATCB (de vroegere VVV) constateerde vijf jaar geleden al dat het aantal klachten van toeristen over de drukte verdubbeld was. Het is dus geen kwestie van zeurende bewoners, het is een reëel probleem. Het stadsdeelbestuur meent echter dat het allemaal best meevalt en de Gemeente blijft tot nu toe miljoenen pompen in citymarketing. Daardoor zal het de komende jaren nog veel drukker worden. Het aanbod van attracties bepaalt welk type toerist er komt. Met de bierfietsen, drijvende hot tugs, borrelsloepen, discobussen en fietstaxi’s trekt de Amsterdamse binnenstad het soort toeristen waar we niet op zitten te wachten.

Dat de binnenstad zich de laatste decennia heeft ontwikkeld tot uitgaansstad is niet nieuw. Het is goed af te lezen aan de groei van de horeca en de drukte op straten en pleinen. Het centrum is dé plek geworden van vertier en vermaak. Spanning en confrontatie in de publieke ruimte zijn van alle tijden, maar de intensiteit in gebruik is de laatste jaren sterk toegenomen. De gewraakte bierfiets is voor de meeste bewoners de druppel. De uitbaters van deze rijdende café’s gebruiken de binnenstad als decor voor hun luidruchtige feestjes. Ze houden geen rekening met de bewoners en het overige verkeer. Ze zien de stad als één groot pretpark.

Hoe meer een stad zich aanpast aan de toerist door meer hotels te bouwen, door de horeca zijn gang te laten gaan, de short stay uit te breiden, bierfietsen, hottugs, touringcars en discobussen ongelimiteerd toe te staan, hoe schever de balans tussen bewoner en toerist wordt.

Een simpel verbod in bij voorbeeld de APV, kan het fenomeen bierfiets uit de binnenstad weren. Waar wacht het Gemeentebestuur nog op?

 

Laat uw mening horen